www.porcpotlas.hu
Porckorongsérv

Porckorong sérv (derékfájás, lumboischialgia, ischias, isiász)

Ez a kórkép inkább a fiatal felnőttkor betegsége, az életkor előrehaladásával időskorban csökken az előfordulása. A csigolyák közötti porckorongok előboltosulnak, esetleg sérvként kiszakadnak a gerinccsatorna felé, s ott idegi elemeket nyomnak, ezáltal intenzív, helyi és kisugárzó fájdalmat okoznak.

 

 

1

A gerincoszlopot alkotó csigolyák stabilitását, összeköttetését s emellett azok szabadabb mozgását biztosítják a porckorongok, melyek két fontos részből állnak. A külső rostos gyűrűből (anulus fibrosus) és annak közepén található kocsonyás anyagból (nucleus pulposus). Ez utóbbi biokémiai összetételében inkább az ízületi felszíneket borító üvegporchoz hasonlítható, de annál jóval képlékenyebb, kocsonyásabb. A külső gyűrű rostos porchoz hasonlítható, ennek nagyobb szakítószilárdsága biztosítja a gyűrű összetartását, a kocsonyás belső komponens helybetartását. A porckorongok számos feladatot látnak el, többek közt a gerincet érő nagyobb erőhatások csillapítását végzik nagy hatékonysággal. Amennyiben a külső rostos gyűrűn található kis szakadásokon át a belső kocsonyás anyag kitüremkedik, majd kiszakad porckorongsérvről beszélünk. 

 

 Előfordulás: a fiatal felnőttkor betegsége, férfiakon gyakrabban jelenik meg. A gerinc bármely szakaszán megjelenhet, de leggyakrabban az alsó ágyéki szakaszt érinti. A nyaki szakaszon előforduló elváltozások gyakran okoznak nyakba, vállba, karba, kézbe sugárzó fájdalmakat. Az ágyéki porckorongsérv kisfokú deréktáji panaszok mellett a farpofákba, alsó végtagba, a lábujjakba sugározhat.Az idő előrehaladtával a porckorongok vizet veszítenek, a belső kocsonyás anyag kevésbé fejt ki nyomást a rostos gyűrűre, ezért időskorban a tisztán porckorongsérv miatt kialakuló panaszok előfordulása csökken.

Panaszok: a panaszok igen változatosak lehetnek, előfordul a folyamatos tompa fájdalom, esetleg kisfokú zsibbadás, de ezek nélkül, vagy ezekre rárakódva megjelenhet hirtelen nagyfokú fájdalom, mely általában rossz mozdulatot követően lép fel, általában csak az egyik oldali végtagot érinti a kisugárzó fájdalom. Leggyakrabban nehéz tárgyak emelését követően, hirtelen alakul ki. A zsibbadás, fájdalom gyakran a végtagban csak egy csíkban (dermatoma) jelentkezik, teljes érzéskiesés, izomgyengeség, akár egyes izmok bénulása is kialakulhat. Vizelet, széklettartási vagy ürítési problémák is kialakulhatnak, ebben az esetben sürgős orvosi beavatkozásra van szükség!

Általában a vizsgálat része:

A gerinc tartásának, nyomásérzékenységének és mozgástartományainak vizsgálata
Gerinc izomzat feszességének, görcsének felderítése
Ideggyógyászati vizsgálat, reflexek vizsgálata
A végtagok izomerejének, érzőfunkciójának felmérése, egyes izmok működésének vizsgálata
Szükség esetén roentgen felvétel, mely általában negatív, esetleg fájdalomcsökkentő tartást vagy kisfokú kopásos jeleket mutat, de egyéb eltérés kizárására alkalmas; szükséges lehet computer tomográfiás (CT) vagy mágneses rezonancia (MRI) vizsgálatra.

Kezelési lehetőségek

 

pihentető fektetés

 

A hirtelen kialakult panaszok kezelése a megfelelő pozícióban történő pihentetés (felpolcolt lábak mellett), fájdalomcsillapítók (nem szteroid gyulladáscsökkentők) izmok ellazítása (izomrelaxánsok) esetlegesen nyugtatók adása mellett függ a pontos ideggyógyászati felmérés eredményétől, s amennyiben teljes izombénulás vagy széklet és vizeletürítési panaszok alakulnak ki, annak esetlegesen idegsebészeti műtéti ellátását. Ha a kevésbé súlyos panaszok nem szűnnek, esetlegesen romlást mutatnak szintén idegsebészeti ellátást igényelhet. Ha a panaszok valamelyest csökkennek néhány napos pihenést követően megindulhat a gyógytornász felügyelete, és irányítása mellett végzett torna. Ha nem kerül műtétre sor a kilátások hasonlóan jók lehetnek hosszútávon, mint az operatív esetekben. Ha ezek az erős tünetek két három alkalommal is visszatérnek általában ajánlott a műtét elvégzése.

 

lifting tech.jpg

Hangsúlyozni kell a megelőzést, melybe beletartoznak a megfelelő ergonómiai változtatások a munkahelyen (pl. jó súlyemelési technikák), az életmódbeli változtatások és a túlsúly csökkentése.

 

 

 

 

Kedvencek közé | © 2007 www.porcpotlas.hu - Minden jog fenntartva.