www.porcpotlas.hu
Porclágyulás

Porclágyulás (chondromalacia) 

Fiatalkori elülső térdfájdalom Fiatal, teenager korban a térd elülső tájékának fájdalma, a porc lágyulása (chondromalacia), porc szerkezetének változása, porctáplálkozási zavar, térdkalács mozgáspálya eltérése, vagy más egyéb ismeretlen okokból.

Ennek a fiatalokban gyakran előforduló régóta ismert panaszrendszernek még a mai napig nincsen tisztázott tudományos magyarázata. Egy aktív, fiatal sportoló, aki tompa szúró fájdalomról panaszkodik a térdkalácsa (patella) mögött, egyik vagy mindkét végtagján lehet, hogy csak az edzéstervén igényel némi módosítást. Idült elülső térdfájdalom mégis igen gyakori a fiatal, egészséges sportolók között, különösen a lányok körében. Ez persze nem jelenti azt, hogy amennyiben folytatják a sportot komolyabb sérüléseket szereznek a térdükben, inkább csak jobban fog fájni. Ennek megoldására gyakran elégséges némi fájdalomcsillapítás, és műtétre egyáltalán nem is kerül sor. Persze annak megítélése, hogy ez a fájdalom nem más okból áll fenn mindenképpen szakember feladata. A térdkalács alatti fájdalmak, vagy a térd belsejéből esetlegesen kisugárzó fájdalmak már egészen más problémákból erednek.

Nagy segítség az orvos számára, ha a beteg elmondja, mióta vannak térdfájdalmak, milyen összefüggést mutatnak a sportaktivitásunkkal. Volt-e bármiféle változás a fájdalom intenzitásában, gyakoriságában a sportolás során, változott-e a felület (salak-beton, stb.), vagy a gép, amin gyakorol, pontosan melyik mozgás, ami leginkább kiváltja a fájdalmat. Egy általános fizikális vizsgálat általában elégséges arra, hogy a szakorvos kizárjon más egyéb kóros folyamatot.


Általában a vizsgálat része:

· Az alsó végtag tengelyállásának vizsgálata
· A térd stabilitásának vizsgálata, az ízületi mozgástartományok mérése
· A térdkalács mögötti nyomásérzékenység vizsgálata
· A combizmok vizsgálata
· A csípők és a boka, lábízületek mozgásának felmérése
· Szükség esetén mindkét alsó végtagról roentgen felvételt készítenek.

Hajlamosító tényezők
A térd komplex anatómiája megengedi a térd összetett mozgása mellett a nagy terhelést is, de nagyon érzékeny a legkisebb tengelybeli eltérésre is, rossz edzésformákra, vagy túlerőltetésre. A nagy erővel oldalra húzott térdkalács saját nyomvonalából kitérve fájdalmat okozhat a térdkalács mögött.

Teenagereknél számos egyéb faktor is közrejátszhat:

· X-lábak, túlzott rotáció a csípőkben
· Feszes combizomzat
· Túlerőltetés, esetlegesen nem megfelelő tréning technika
· Nagyobb ütközés, esést követően kialakult fájdalom.

Ezen esetekben ajánlott ortopéd szakorvos felkeresése.

Mindezek mellett fontos a fájdalom újra megjelenésének megelőzése:
· Megfelelő lábbeli viselése a sportolás során
· Komoly nyújtásos bemelegítés a fizikai aktivitást megelőzően
· A fájdalmas mozgások lehetőség szerinti kerülése
· A futás távolság lecsökkentése mind edzés mind pedig verseny során

Panaszok

A fájdalom általában fokozatosan alakul ki, olykor ropogó, kattogó hangot hallathat a térd lépcsőn járáskor, felálláskor, vagy hosszabb ülést követő sétáláskor. A fájdalom felerősödhet ismétlődő térdhajlítással járó fizikai aktivitás során (ugrálás, guggolás, futás, stb.). Ha a fájdalom túlságosan sokáig fennáll, az combizom gyengüléshez vezethet, és alkalmanként akár a térd is meg-megcsuklik a fájdalomtól, kissé instabilnak is tűnhet.

Kezelési lehetőségek
Jegelés, pihentetés, mozgás-rehabilitáció, a legáltalánosabb kezelés, de fontos szerepet kapnak a nem szteroid gyulladáscsökkentők (pl. diclofenac, ibuprofen, stb.) és a porcépülést elősegítő gyógyszerek (glükózamin, chondroitin-szulfát).

Jegelés: törölközőbe csavart jéggel a fájdalmas terület hűtése, a duzzadt terület kezelése, fájdalomcsillapítása és lelohasztása.

Pihentetés
: amíg a szövetek felépülnek a térd fájdalmával járó gyakorlatok teljes felfüggesztése. Ez magában foglalhatja a szokásos rutin feladatok átgondolását, esetlegesen a gyakorlatok pontos, leírásnak megfelelő elvégzését. Túlsúly esetén a testsúly csökkentését javasolhatja az orvos. Gyakran segít a térdkalácsot rögzítő térdszalag/térdvédő gumi (brace)


Rehabilitáció
: amennyiben a fájdalom és a duzzanat elmúlt nagy valószínűséggel szükséges egy megfelelő rehabilitációs tornaprogram a térd eredeti mozgástartományának visszaállításához, a teljes izomerő, a mozgás sebesség és a koordináció elnyeréséhez. Az orvos ezért gyakran javasol gyógytornász felügyelete alatt végzett rehabilitációs tornákat, vagy nyújtó, bemozgató hatású tornák elindítását követően (vízi-aerobic, kerékpár, stb.) a lassú, fokozatos visszatérést a futáshoz, ill. egyéb sportaktivitásokhoz.

Gyógyszerek
: gyulladáscsökkentők napi 2-3 alkalommal, kúraszerűen adagolva a duzzanat és fájdalom kezelésére. Ennek megítélése szakorvos feladata.

Kedvencek közé | © 2007 www.porcpotlas.hu - Minden jog fenntartva.