www.porcpotlas.hu
Biokémia

A porc biokémiája

 

Az emberi porcban a porcsejtek mindössze 1-2%-át teszik ki az össztérfogatnak, de szintetizáló kapacitásukkal biztosítják a nagy mennyiségű sejtközötti állomány termelését és fenntartását, ezen belül is a két legfontosabb fehérje alkotót: a kollagéneket és a proteoglykánokat. 

 

 Kollagének

 

 

 

intersticialis matrix rostok

 

 

A kollagének több mint 90%-át a II-es típusú kollagén teszi ki, de a kevésbé domináns IX, X és XI-es típusú kollagén és a más szövetekben egyaránt megtalálható IV-es és VI-os típusú kollagán is megtalálható itt. A II-es típusú kollagén olyannyira ízületi porc specifikus, hogy az emberi testben még egyetlen helyen találjuk meg, a porckorong belső kocsonyás állományát alkotó porcos szövetben.

 

 Proteoglykánok

 

 

proteoglikan

 

A proteoglykánok (aggrecan, decorin, biglycan, fibromodulin) a legnagyobb mennyiségben jelenlevő nem kollagén típusú komponensei a sejtközötti állománynak. Ennek a fehérje családnak közös jellemzője, hogy a központi fehérjemaghoz speciális cukor oldalláncok (glycosaminoglycan -GAG) kapcsolódnak. Az aggrecan (nagy méretben összeálló cukor tartalmú fehérje) a legprominensebb képviselője a proteoglykánoknak, mintegy 90%-át teszi ki az összproteoglykán tartalomnak a porcban. Különleges, ún. kefe alakú struktúrát vesz fel a molekula a térben, nagy molekulatömegét (2-3 millió Da) 90%-ban a belső proteinszálhoz kapcsolódó cukrok adják (szulfatált GAG-ok és O-, ill. N-kapcsolt oligoszacharidok) teszik ki. E fehérje három gömb alakú része (globuláris domén) között egy hosszú egyenes szálcsa húzódik, melyet a hozzá kapcsolódó negatív töltésű cukor oldalláncok taszítása üvegmosó keféhez hasonlítható struktúrává alakít. Ezek a molekulák egy hosszú cukorlánchoz, a hyaluronsavhoz kapcsolódnak (a kapcsolatot a link protein stabilizálja), s mint azt a nevük is sugallja, nagy, akár 200 molekulát is magukba foglaló aggregátumokban, csapatokban találhatóak.

 

Jól ismertek a szájon át szedhető „porcerősítő” gyógyszerek, melyek elsősorban a proteoglycanok szintézisét hivatottak segíteni. Ezek két legfontosabb típusa a chondroitin szulfát (pl. Chondrosulf kapszula) és a glükózamin (glucosamine, pl. DONA por).


A chondroitin szulfát egy szulfatált GAG, mely két cukormolekula (N-acetilgalaktózamin és a glükuronsav) váltakozásából összeálló óriásmolekula. Akár 100-nál is több cukormolekulából állhat össze, de szájon át szedve ennek csak kifejezetten kis százaléka kerül be a keringésbe emésztés nélkül, így pontos hatása a porcfelépítésben kevéssé magyarázható. Számos új tanulmány megkérdőjelezi a chondroitin szulfát valódi értékét. 

 

chondroitin sulfate egyseg.jpg

 

Chondroitin-4-szulfát - R1:H, R2:SO3, R3:HChondroitin-6-szulfát - R1:SO3, R2: H, R3:H

 

 

glükózamin szerk.jpg

 

A glükózamin egy aminocukor, mely fontos alapanyaga számos fehérje és zsír illetve a glükózaminogliákanok (GAG) szintézisének. Glükózamin szulfát formában kapható leggyakrabban mint táplálékkiegészítő, vagy mint gyógyszerkészítmény. A klinikai használatban a porckopásos panaszok enyhítésében szerepel, de komoly tanulmány bizonyította a porckopás lassító hatását is. .  

 

 

Kedvencek közé | © 2007 www.porcpotlas.hu - Minden jog fenntartva.