www.porcpotlas.hu
Csontvelő stimulálás

Csontvelő stimulálás műtéttel

A körülírt porcdefektusok pótlásának alapvető módszere a csontvelői őssejtek stimulálása a sérülés helyén a porc alatt húzódó csontos határ átfúrásával, átlyukasztásával (mikrofraktúra/microfracture). 
 

fokalis defektus.jpg

 
 A kisebb, 2 cm2-nél kisebb kiterjedésű porcdefektusok kezelésében, elsősorban kisebb fizikális igényű (pl. kevésbé aktív, nem sportoló) betegeknél alkalmazott technika. A módszer elvi megfontolása, hogy a porc nehezen gyógyuló hiányához hozzáférést, utat kell biztosítani a csontvelői őssejtek számára.
 

fokalis defektus mikrofrakturazva

 

 

  Ehhez a porc alatti (subchondralis) csontréteget át kell fúrni (drilling), vagy egy megfelelő hegyes árral át kell lyukasztani (mikrofraktúra), s ezáltal a porchiány helyét először vérrög, majd szervülő heg és végül rostos porc növi be.

A módszer rövidebb (6 hetes) részterheléssel (mankó használatával) járó rehabilitációt igényel, melyet követően teljes terhelésre való fokozatosan áttérés következik.

A módszer rövidtávon elfogadható eredményt hoz, de a hosszútávú vizsgálatok alapján a pótolt porc minősége gyengébb, mint az eredeti porc, s néhány év alatt újra elhasználódhat.

Kedvencek közé | © 2007 www.porcpotlas.hu - Minden jog fenntartva.