www.porcpotlas.hu
Porckorong

A porckorong

 

Bár a porckorong nem tartozik szorosan az ízületi porcokhoz, röviden ismertetjük annak struktúráját is, mivel ennek megbetegedése, kopása a lakosság jelentős részét érinti.

 

porckorong

A gerincoszlopot alkotó csigolyák stabilitását, összeköttetését s emellett azok szabadabb mozgását biztosítják a porckorongok, melyek két fontos részből állnak. A külső rostos gyűrűből (anulus fibrosus) és annak közepén található kocsonyás anyagból (nucleus pulposus). Ez utóbbi biokémiai összetételében inkább az ízületi felszíneket borító üvegporchoz hasonlítható (II-es típusú kollagént tartalmaz), de annál jóval képlékenyebb, kocsonyásabb. A külső gyűrű rostos porchoz hasonlítható (I-es típusú kollagént tartalmaz), ennek nagyobb szakítószilárdsága biztosítja a gyűrű összetartását, a kocsonyás belső komponens helybetartását. A porckorongok számos feladatot látnak el, többek közt a gerincet érő nagyobb erőhatások csillapítását végzik nagy hatékonysággal.

 

 

ivd

A porckorong belső állománya kifejezetten kis táplálék ill. oxigén igényű szövet. A nagy távolságból ide beszűrődő (diffúzió) tápanyag egyrészt a külső rostos gyűrű vérellátását biztosító erekből, másrészt a csigolyák testének vérellátásából származik. Ahhoz, hogy a csigolyák közötti porckorongok megfelelő anyagcserét folytathassanak, szükséges a mindennapi élet normál ritmusa (ébrenlét, járás, állás, mozgás, valamint megfelelő ideig tartó fekvés, alvás). Ennek oka, hogy a porckorong éjszaka rugalmasságának köszönhetően visszaállítja eredeti méretét, megnő és nagy mennyiségű vizet szív fel. Ezzel a vízzel azonban beáramlik a szükséges tápanyag és az oxigén a sejtek számára. Estére, az állás, ill. a csigolyákra és a porckorongra ható nyomóerők hatására a porckorongból víz préselődik ki, mely segít a salakanyagok eltávolításában. Ezen ciklicitás következménye, hogy reggel akár 2-3 cm-rel is magasabbak lehetünk, mint este.

 

 

 

 

gerinc mus muris

Az öregedéssel együtt a porckorongok víztartalma nagy fokban csökken. Ezzel magyarázható, hogy az idős emberek eredeti testmagasságukból akár 5-10 cm-t is elveszíthetnek. (a porckorongok magassága csökken). Ugyanakkor a porckorong sérv előfordulása is drasztikusan csökken időskorra, mivel a belső kocsonyás anyag kiszárad, nem tud kitüremkedni olyan könnyen, mint fiatalkorban.

 

Kedvencek közé | © 2007 www.porcpotlas.hu - Minden jog fenntartva.