www.porcpotlas.hu
Mozaikplasztika

Mozaikplasztika (csontos-porcos graft átültetés, osteochondralis autograft)

A körülírt porcdefektusok pótlásának gyakran alkalmazott módszere a közismerten csak mozaikplasztikaként emlegetett (Hangody L. és tsai) eljárás, mely az ízület nem terhelő felszínéről kiemelt kis csontos-porcos hengereket ültet át a porchiány helyére.

Kis és közepes porchiányok (1-2.5 cm2) kezelésére ajánlott műtéti eljárás alapötlete, hogy a térdízületi porcborításából azon részeket, melyek nem vesznek részt teherviselésben („nincsenek használva” - nem teherviselő felszínek) kis henger alakban szabadon eltávolítva beültethetjük a porchiány helyére.

mozaikplastika2.jpg

A beültetett porcos-csontos hengerek a befogadó csontba beépülnek, s fél-egy év elteltével az ízület porcborítása teljes egészében épnek tűnik.

A csontvelő-stimulációs módszerhez képest alapvető előnye a mozaikplasztikának, hogy az itt kialakuló porc szövettanilag teljesen megfelel a hyalinporctól elvárt kautéláknak.
A módszer hátránya, hogy mivel a hengereket a saját ízületből távolítjuk el, ott helyileg panaszos maradhat (donor site morbidity), illetve a rendelkezésre álló hengerek száma véges, tehát nagyobb területek pótlására nem alkalmazható.

A műtétet követően szigorú protokollnak megfelelő, gyógytornász vezetésével folytatott rehabilitáció szükséges. A mankó használata elengedhetetlen a műtétet követően legalább 6 hétig, s a teljes fizikai funkció-visszatérés 6 hónapot követően várható csak.

Kapcsolódó képek

Porchiány a térdízületbenPorchiány a térdízületben

Mozaik hengerek eltávolítása a donor helyrőlMozaik hengerek eltávolítása a donor helyről

Beültetendő graftokBeültetendő graftok

.                Mozaikplasztikával pótolt porcdefektus. Mozaikplasztikával pótolt porcdefektus

Kedvencek közé | © 2007 www.porcpotlas.hu - Minden jog fenntartva.