www.porcpotlas.hu
Kiegészítő műtétek

Kiegészítő műtétek


elülső keresztszalag szakadás, porcgyűrű (meniscus, meniszkusz) szakadás, térd tengelyeltérés, térdkalács deformitás megoldására

Legtöbbször a porc körülírt hiánya valamilyen sérülés, sportsérülés következménye, mely a csontokat borító porcfelszín mellett más anatómiai struktúrákat is érint. Ezeknek megoldása, helyreállítása legalább olyan fontos, mint a porc pótlása.


Elülső keresztszalag szakadás egyike a leggyakoribb sportsérüléseknek. A térdízület stabilitásában az aktív izomműködés mellett nagy szerepe van a passzív szalagrendszernek. Az oldalszalagok a térd oldalra nyílását akadályozzák meg, míg a keresztszalagok a combcsontnak a sípcsonton való előre és hátra csúszásáért felelősek. Ha az elülső keresztszalag elszakad, ennek pótlása alapvető követelmény egy stabil ízület eléréséhez. Porcpótlási eljárást csak stabil ízületben szabad végezni, ezért vagy együlésben a keresztszalag-pótlással, vagy azt követően kerülhet csak sor a porchiány pótlására. A keresztszalag pótlására számos eljárást fejlesztettek ki, melyek közül a legismertebbek a térdkalácsot és az alatti inas részt, vagy a térd hajlítóizmainak inait használja fel ezek pótlására. Ezzel az eljárással funkcionálisan teljes, stabil ízületet érhetünk el.

A porcgyűrűk a térdízület külső és belső oldalán helyezkednek el, s mivel igen szoros közelségben állnak a combcsont és sípcsont ízületi felszíneivel, így bármely instabilitás vagy sérülés során azok közé beszorulva, becsípődve szakadást szenvedhetnek. A szakadt darabok további fájdalmat, elakadást, duzzadást okozhatnak a térdben, s ennek megoldása gyakori feladat az ortopédiában jól ismert arthroscopos ízületi tükrözésnek. Az esetek döntő többségében a szakadt darabokat el kell távolítani az ízületből, de előfordul, hogy azokat sikerül visszavarrni, helyreállítani.

A térd nagy erőknek kitett ízületünk, melyben az ízületek tengelyállása kardinális szerepet játszik az erők egyenletes eloszlásában. Normálisan a térdben egy kb. 5-7 fokos szöget zár be a combcsont és a sípcsont. Az ettől való eltérés vagy mint lecsökkent szög- Ó-láb, vagy mint megnövekedett szög- X-láb jelenik meg. Mindkét esetben a térd porcborította részeit az átlagosnál nagyobb erők érik, melyek korai kopáshoz, ízületi degeneratív betegséghez vezethetnek. Ezen tengelyeltérések megoldására csontátvágást és csont újraegyeztetéses műtéteket alkalmazhatunk. Ó-láb esetén általában a sípcsontból, X-láb esetén pedig a combcsontból eltávolított ékkel korrigálhatjuk a tengelyeket, ezzel helyreállítva a normális anatómiai viszonyokat és megnövelve a porcok élettartamát. Porcpótlás esetén gyakran kényszerülünk a tengelyállás korrekciójára, mely egyben biztosítja a beültetett porc normál regenerációját.

Gyakoriak a felnőtt, fiatalfelnőtt korban a térdkalács körüli fájdalmak. Ezek számos okból jelentkezhetnek, de gyakori, hogy ezek hátterében a térdkalács kóros, a normális anatómiai elhelyezkedéshez képest eltérő szögben való lefutása miatt jönnek létre a panaszok. Megfelelő fizikális és röntgenvizsgálattal kimutatható, ha valóban van valamilyen kóros eltérés, és ennek is számos műtéti megoldása ismert. Amennyiben a térdkalács kórosan a külső oldal felé tendál, a külső térdkalács-combcsonti szalag átvágásával javíthatunk annak állásán. Gyakran ez a megoldás kevés és szükségünk van a térdkalácsín csontos tapadási helyének műtétére, annak átültetésére. Az így helyreállított viszonyok mellett a porcpótlási eljárásoknak is sokkal jobb esélyt adhatunk, bár ismert tény, hogy a térdkalács porcdefektusainak megoldásai sokkal kisebb megelégedési mutatókat mondhatnak a magukénak.

 

 

 

 

 

 

Kapcsolódó képek

Térdkalács szalag tapadás (tuberositas tibiae)áthelyezés Térdkalács szalag tapadás (tuberositas tibiae)áthelyezés

Elülső keresztszalag szakadás (LCA szakadás)Elülső keresztszalag szakadás (LCA szakadás)

Magas tibia osteotomia (magas lábszárcsont átvágás)Magas tibia osteotomia (magas lábszárcsont átvágás)

Porcgyűrű szakadás a térdben (meniscus szakadás)Porcgyűrű szakadás a térdben (meniscus szakadás)

Kedvencek közé | © 2007 www.porcpotlas.hu - Minden jog fenntartva.