www.porcpotlas.hu
GYIK

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK 

MIKROFRACTURA UTÁNI ÁLLAPOT

KÉRDÉS

T.C!37 éves vagyok. Térd fájás miatt fordultam orvoshoz. Néha már menni is alig bírtam. Nagyfokú porckopás miatt 2007. nov.28-án artroszkópos eljárással a sípcsont végét megfúrták, hogy talán beindul újra a porcképződés. Már túl vagyok 5 db synocrom porcképző injekción is, de egyenlőre még fájdalmasabb a járás, mint műtét előtt. Terhelés nélküli mozgást javasolt az orvos szobabiciklin és hogy legyek türelmes, mert hosszadalmas a folyamat. Segíthetném e még valamivel porcképződést? És ha több hónap mÚlva sem szűnik meg a fájdalom mire számíthatok? Előre is köszönöm válaszát!

VÁLASZ

Tisztelt cím!
 
Elmondása alapján nem tudom pontosan behatárolni, hogy milyen típusú porcdefektusa lehetett, ill. hogy az milyen kiterjedésű volt, ezért csak nagyjából tudok mondani pár szót. azt gondolom, hogy valóban idő amíg a porc újraképződik, és ha nem volt túl nagy kiterjedésű a hiány, akkor jó esélye van arra, hogy a problémái megszűnnek. Ha azonban nagykiterjedésű porchiányról van szó, elképzelhető, hogy később szükség lehet már, tartósabb porcpótlási módszerekre is (mozaikplasztika, porcsejt beültetés, stb. ). Egyenlőre a porcerősítő gyógyszerek szájon át való szedésén túl a gyógytorna mellett mást nem tudok javasolni. Ha a panaszok 6 hónappal a műtétet követően is megmaradnak, akkor mindenképp javasolt kontroll vizsgálata.


MENISCUS (PORCGYŰRŰ) PÓTLÁS

KÉRDÉS

Olyan kérdéssel fordulok önökhöz, hogy 2001 nyarán bal térdemet megműtötték. A zárójelentésben a következő mondat szerepel: "Arthroscopiás műtététet végeztünk melynek során a medialis meniscus incarcerált kosárfül szakadását találtuk, melyet resecaltunk". A kérdésem, hogy ezt a sérült illetve eltávolított porcdarabot lehet-e illetve tudják-e pótolni? Válaszukat előre is köszönöm!

VÁLASZ

Tisztelt cím,
 
Elviekben lehetséges meniscus (porcgyűrű) pótlást végezni, de a részleges eltávolítás után általában erre nincsen szükség. Amennyiben panaszai vannak, vagy maradtak a műtétet követően, abban az esetben fizikális és radiológiai vizsgálatra van szükség, hogy kimutassuk pontosan mi miatt állnak fenn a panaszai, mivel ezek általában már nem az eltávolított meniscus miatt, hanem egyéb, járulékos sárülés miatt áll fenn. Ezt orthoped szakorvosi ambulancián javasolom.


HANGOS KATTOGÁS AZ ÍZÜLETBŐL

KÉRDÉS

Tiszteletem!
Nekem nagyon hangosan kattog a bokám szinte minden lépésnél. Ujjnyi száraz gally hangot hallat. Fájni igazából nem fáj, de kellemetlen kicsi ugrást érzek közben. Tudnak ajánlani valamilyen hatékony receptre adható szert? Porcerőt már próbáltam, de nem tűnik hatékonynak és rendkívül drága. Rendszeresen futok és már kezdek aggódni, hogy le kell mondanom kedvenc időtöltésemről.
Tisztelt cím!
 
VÁLASZ

Általában a kattogás maga nem jelent semmiféle problémát. sok minden lehet az oka a kattogásnak, pl vákuum pattanás, vagy valamilyen ín ugrása valamilyen csontos kiemelkedésen. Ha komolyabb fájdalommal, instabilitással vagy elakadással nem jár a kattogás, akkor nagyobb figyelmet nem kell rá fordítani. Amennyiben valamiféle szabad testet érez az ízületbe, ami ugrál, mozog, akkor persze mindenképpen forduljon szakorvoshoz.


 

TÉRDKALÁCS FÁJDALOM FUTÁSKOR

KÉRDÉS

Kedves Doktornő/Doktorúr!
Még nagyon régen diagnosztizálták nálam, hogy ferde a térdkalácsom. Ez hosszabb futások során derült ki, aztán hosszú évekig nem is futottam hosszú távot, csak 4-5 km-ket. Most 40 évesen viszont megint elkezdtem komolyabban futni, de sajnos a térdeim nem igazán bírják. Vettem térdpántot, amivel a térdkalácsomat úgymond fel tudom kötni, de ha komolyabban terhelem a lábam, fáj. Nagyon szeretnék még sokat futni és abban szeretnék segítséget kérni, hogy mit tudnék tenni, kihez forduljak, hogy javuljon a térdeim teherbírása.
Segítségüket előre is köszönöm!


VÁLASZ

Tisztelt cím,
 
Pontos térd geometriát csak fizikális vizsgálattal ill. röntgen vizsgálattal tudunk mondani, és ez kell ahhoz, hogy a probléma okát megtaláljuk. Így látatlanban javasolhatom, hogy porcerősítő táplálékkiegészítők mellett combizomerősítés specialis fajtáját próbálja (vastus medialis erősítés) és megfelelő futócipőt, ill. azok próbálgatása segíthet. Ha ezek nem segítenek vannak speciális kialakítású cipők, és végső esetben kisebb műtéti beavatkozás is szóa jöhet, de ezt persze csak személyes szakorvosi vizsgálat után dönhtjük el.


PORCLÁGYULÁS TINÉDZSER KORBAN 

KÉRDÉS
16 éves lányomnál porclágyulást diagnosztizáltak. Az lenne a kérdésem, hogy ebben a korban van-e lehetőség a gyógyszeres porcerősítésre és milyen hatásfokkal építi be azt a szervezet? Van-e olyan gyógyszer ami hyaluronsavat, kondroitint és glucosamint,tartalmaz egyszerre? Lehet-e táplálék kiegészítővel elérni, hogy elkerüljük az injectiókat vagy a műtétet?

VÁLASZ
Tisztelt Cím,  
A diagnosztizált porclágyulás egy relatíve gyakori elváltozás, ezért semmiképpen sem kell megijedni. Tinédzser korban főként gyakran  az előforduló térdkörüli fájdalmakat, sokszor kizárásos alapon, chondromalaciának tartjuk. Ez az esetek döntő többségében idővel javul, illetve teljesen megszűnik. A porcerősítő szerek közül a glükózamin-szulfát talán a leginkább irodalomban elfogadott választás, melynek Magyarországon kapható gyógyszertisztaságú változata a DONA. A chondroitin sulfátot tartalmazó Chondrosulf is kifejthet pozitív hatást ezzel kapcsolatban. Ezek kombinációi mint táplálék kiegészítő gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény kaphatóak, de ezek a gyógyszerek minőségét, tisztaságát nem érik el. Ami a hialuronsavat illeti, azt pedig más úton, ízületi injectióval lehet bejuttatni a térdízületbe.
Azt javaslom, hogy gyógytornász felügyelete mellett betanult combizom (vastus medialis) erősítő torna mellett kúra szerűen fogyasszon porcerősítő szert (elsősorban gyógyszer minőségűt) és várhatóan panaszai lassan enyhülni fognak. Műtétre az esetek igen kis részében kell, hogy sor kerüljön.
  


ÍZÜLETI MOZGÁSOK ARTHROSCOPIA UTÁN 

KÉRDÉS
Artroszkopos műtét során eltávolították a leszakadt porcdarabot,1 hét után nem hajlik teljesen a térdem,mikor várható,hogy teljesen betudom hajlítani?

VÁLASZ
Tisztelt cím,  
Arthroscopos műtétek után gyakran duzzadt marad a térd további 2-3 hétig, mely a térd mozgásait beszűkíti. Ezen túlmenően a térd postoperatív mozgásait gyógytornász felügyeletével lehet gyakoroltatni, mely gyorsítja a rehabilitációt. Amennyiben panaszai későbbiekben sem szűnik, kontroll vizsgálatra keresse fel operáló orvosát.


PORCKÁROSODÁS BALESET UTÁN 

KÉRDÉS
Kérdésem a következő:volt egy lábszártörésem és fémet helyeztek a lábamba. Arra lennék kíváncsi,hogy később a műtét miatt károsodhat-e a porc a térdemben?A fémet már kivették de nem tudok térdepelni. Előre is köszönöm!

VÁLASZ
Kedves Cím, 
pontosan nem tudom, érintette-e a lábszár törése a térdét, ill. a törés esetlegesen a térdízületi porcba terjedt-e. Ez utóbbi esetben ugyanis gyakran előfordul egy gyors lefolyású arthrosis (porckopás) jelentkezik a térdben. Ennek pontos követése röntgen vizsgálattal ajánlott szakorvos segítségével. (Persze ugyanakkor ezek mellett számos más oka is lehet annak, hogy nem, vagy hogy nehezen térdel. Ezek kizárására szintén javaslom szakorvos felkeresését. )


Kedvencek közé | © 2007 www.porcpotlas.hu - Minden jog fenntartva.