www.porcpotlas.hu
Porckopás, porcdegeneráció
Porckopás porcdegeneráció

Az ízületi porc kopása, a porcdegeneráció általában lassú, éveken át tartó folyamat végeredményeként idősebb korban kialakuló állapot, mely jelenleg a nagyízületi protézisek beültetésének leggyakoribb oka az ortopédiában.

Pontos kialakulásáról jelenleg is csak keveset tudunk, de az elsődleges ok a porcsejtek regenerálódási képességének hiányában keresendő. Egyes esetekben a porckopás összefüggésbe hozható más kísérő betegségekkel (pl. baleset, sérülés, gyulladás, fertőzés, veleszületett eltérések), de az esetek döntő többségében pontos okot nem találunk. Kisebb körülírt porcsérülések, porcleválás, vagy a térdben a meniscus gyűrű szakadása hosszú idő alatt a porc fokozatos feldarálódását, kikopását eredményezheti, és végállapotban az ízület könnyű, súrlódás és egyben fájdalommentes mozgását biztosító porc teljesen eltűnik. Az ízületi porc ezen elváltozása számos ízületben előfordulhat, de leggyakrabban orvosi beavatkozást igénylő nagyízületi porckopás a csípőt, a térdet a vállat a bokát és a könyökízületet érinti.

Előfordulás: főként időskorban jelenik meg (bizonyos kivételtől eltekintve)

Panaszok: az ízületi mozgások az idő előrehaladtával erősen beszűkülnek, és fájdalmassá válnak. Reggel az ízület gyakran csak nehezen kezd el mozogni, majd egy átmeneti fájdalommentes periódust követően a nap közepére-végére ismét fájdalmassá válik; gyakran éjszakai fájdalmakkal is jár. Az ízület duzzadt lehet, deformálódhat (pl. görbül a térde), gyakran a járás már csak sántítva lehetséges.

Általában a vizsgálat része
:

· Az érintett végtag tengelyállásának vizsgálata
· Az ízület stabilitásának vizsgálata, az ízületi mozgástartományok mérése, nyomásérzékenység felderítése.
· Az ízületi mozgások fájdalmas tartományainak felderítése
· Az izmok vizsgálata
· Egyéb ideggyógyászati, érsebészeti jelek vizsgálata
· Szükség esetén roentgen felvétel, mely leggyakrabban elégséges a kórisme felállításához

Kezelési lehetőségekElsőként a fájdalom és gyulladás gyógyszeres kezelése a választandó eljárás. Nem szteroid gyulladáscsökkentők általában jó hatásúak. Ennek szedése mindenképpen orvosi javaslatra kell történjen. Egyéb porcerősítő gyógyszerek szintén jó hatásúak lehetnek. Az ízületbe adott injekciók mint a hialuronsav származékok, esetleg szteroid injekciók jó hatásúak, bár általában csak elodázó hatással rendelkeznek.
A műtéti megoldás a súlyosabb esetek legnagyobb részében elkerülhetetlen. Az ízületi porc általános állapota ilyenkor már annyira gyenge, és oly nagy területet érint, hogy a kisebb porcsérüléseket gyógyító eljárások hatástalanok. A műtéti beavatkozásokat az esetek egy részében azért a kisebb műtéti eljárással érdemes kezdeni, melyek lehetnek arthroscopos megoldások, úgynevezett ízületi kitakarítás, kimosás. Ízületi tengelyeltérések csontátvágással járó műtétekkel korrigálhatóak (pl. magas sípcsont átvágás-HTO), és relatíve hosszabb panaszmentes időszakkal kecsegtethet. Az esetek jelentős részében az ízület rossz állapota miatt azonban már csak annak protézissel való pótlása jöhet szóba.

Rehabilitáció, fizikoterápia: a nagyízületi panaszok gyógyításában kifejezetten nagy szerepet kap az ízületek fizikoterápiája; a fürdőkezelések, a jól vezetett gyógytorna az ízület mozgástartományának visszanyerése mellett annak fájdalmát csökkentve és az izomerő visszanyerése által még az ízület protézis műtéte esetén, ill. akár azt megelőzően is elsődleges jelentőségű. Ortopéd segédeszköz használat a betegség lefolyása során szinte biztosan szükségessé válik, melynek megfelelő kiválasztása és használata elengedhetetlen. Amennyiben műtétre került sor, annak megfelelően vezetett, kizárólag gyógytornász felügyelete alatt végzett rehabilitációs tornaprogramra van szükség a teljes funkció-visszanyeréshez.
Kedvencek közé | © 2007 www.porcpotlas.hu - Minden jog fenntartva.