www.porcpotlas.hu
Porcerősítő gyógyszerek

Porcerősítő gyógyszerek


Magyarországon félmilliót is elérheti az ízületi kopásos betegségekben szenvedők száma, akikben a porckopás okozta panaszok csökkentése a cél. Sokan próbálkoznak táplálék kiegészítőként ill. gyógyszerként porcerősítő anyagokkal. Ezek két legáltalánosabb hatóanyaga a glükózamin (glucosamine) és a kondroitin-szulfát (chondroitin sulfate).

 

cápa

A glükózamin természetesen is megtalálható anyag a testben és elősegíti a porc képzést, a porchiányok pótlását. A kondroitin-szulfát szintén természetesen is megtalálható anyag az emberi testben, a porcban, s a porcképződést segíti, annak bontását csökkenti. Általánosan elmondható, hogy ezen készítmények állati eredetűek, gyakran a porcos vázúakból kivont anyagok (pl. cápa).

A cél az lenne, hogy az ezt fogyasztó betegek porckopásos panaszai csökkentjenek, s a porchiányos területeken új porc képződjön. A gyógyszerek, gyógyhatású készítmények már évek óta elérhetőek az európai és az amerikai piacokon, és ismert ezek fájdalom csillapító, gyulladás csökkentő hatása. Néhány éve történt nagyszámú betegen kísérlet, mely a glükózamin porcvédő, sőt talán regeneráló hatását is bizonyította, bár ebben a felállásban a betegek 2 éven keresztül folyamatosan fogyasztották a szert.
Hasonló hatóanyaggal számos gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény is kapható már, bár a tökéletes biztonságot a gyógyszernek minősülő, receptre felírható gyógyszerek képviselik.

Általánosan kúraszerű fogyasztását ajánljuk, 1-2 hónapos kúra, melyet évente 2-4 alkalommal lehet ismételni.

Mielőtt bármely gyógyszer fogyasztásába kezdene érdemes az alábbiakat megfontolni:

  1. Beszélje meg orvosával, esetleges gyógyszer interakciók, fennálló betegségek, kondíciók miatt (cukorbetegség, terhesség, stb.)
  2. Ha teheti kevéssé ismert, vagy éppen ismeretlen gyártó termékétől tartózkodjon, mivel az ún. természetgyógyászati szakboltok nem biztosíthatják a gyógyszertárak beszerzési, minőségbiztosítási színvonalát.
  3. Ne hagyja abba azonnal más, porckopásos panaszaira szedett gyógyszereit, mivel ezen szerek hatása csak késleltetve jelentkezik, és csak kiegészítő hatású, mely olykor csak hónapok után jelentkezik.
  4. Olvassa el milyen mellékhatásokkal kell számolnia, bármely szokatlan dolog megjelenése esetén keresse fel kezelőorvosát.
Kedvencek közé | © 2007 www.porcpotlas.hu - Minden jog fenntartva.