www.porcpotlas.hu
I. gen. sejtbeültetés
Első generációs porcsejt beültetés (autológ chondrocyta transzplantáció - ACT, autológ chondrocyta implantáció – ACI)


A körülírt porcdefektusok pótlásának egy szintén új módszere az első generációs autológ chondrocyta implantáció (autológ-saját, chondrocyta-porcsejt, implantáció – beültetés), mely során az ízületi porc sejtjeit kiemelve, tenyésztve azokat a saját ízületbe juttatjuk vissza, ahol a sejtek a porchiány helyén új porcot hoznak létre.


Ez a módszer már alkalmas közepes és nagy porchiányok pótlására is (2-10cm2). A módszer alapötlete, hogy ismerten a porcsejtek nem vagy csak nagyon lassan szaporodnak, ezért nem képesek a porchiány kijavítására. Ha a sejteket kivesszük megszokott környezetükből, és emésztést követően a sejteket laboratóriumi körülmények között tenyésztjük, azok a petricsészében nagyon nagy sebességgel képesek szaporodni. Amikor megfelelő sejtszámot érünk el, a sejteket tartalmazó oldatot egy kis injekciós tű segítségével egy második műtét során befecskendezzük a porchiányra vart lebeny alá, ahol e sejtek megtapadnak és ott elkezdik termelni a porc állományát.

A sejtek kivétele az ízületből arthroscopia segítségével történik, mely során egy kb. Rizsszemnyi mintát távolítunk el, melyet steril csőben a laborba küldünk, ahol az emésztést, a sejttenyésztést, sejtszámolást végzik. Mintegy 4-8 hetes tenyésztést követően nő fel az a sejtmennyiség mely elegendő a porcdefektus pótlására.

Egy második, immáron kis feltárásból végzett nyílt ízületi műtét során a porchiány területét kitisztítjuk, előkészítjük, s annak felszínére felhelyezzük a borító lebenyt.
Általánosságban két megoldást használnak a porchiány fedésére csonthártya lebenyt vagy mesterségesen előállított, kereskedelmi forgalomban lévő membránt. A lebeny használatakor azt teljes befedést és szigetelést biztosító módon varrjuk a porchiány területére vékony, felszívódó fonallal, és szöveti ragasztóval biztosítjuk annak vízálló jellegét. A lebeny felső részén hagyott nyíláson keresztül a lebeny alá fecskendezzük be a felkevert sejteket, majd zárjuk a fennmaradó nyílást.

A műtét előnye, hogy nagyobb sérülést tudunk pótolni, nincsen szükség nagyobb minták kivételére az ízületből, A műtétet követően szigorú protokollnak megfelelő, gyógytornász vezetésével folytatott rehabilitáció szükséges. A mankó használata elengedhetetlen a műtétet követően legalább 6 hétig, s a teljes fizikai funkció-visszatérés 6 hónapot követően várható csak.

A műtét hátránya, hogy két műtéti beavatkozásra is szükség van, a keletkező hyalin porc rostozottsága nem felel meg teljes mértékben az eredeti hyalinporcénak, de talán legnagyobb gátja a szélesebb körű hazai elterjedésének, hogy a sejttenyésztés laboratóriumi munkadíja kifejezetten borsos, akár a 3-4.000€-t is elérheti.

Kapcsolódó képek

Mesterséges porchiány a combcsontonMesterséges porchiány a combcsonton

Csonthártya lebeny varrata a porchiányraCsonthártya lebeny varrata a porchiányra

Mesterségesen tenyésztett porcsejtek bejuttatása a lebeny alá oldat formájában. (szövetragasztó használatát követően)Mesterségesen tenyésztett porcsejtek bejuttatása a lebeny alá oldat formájában. (szövetragasztó használatát követően)

Kedvencek közé | © 2007 www.porcpotlas.hu - Minden jog fenntartva.