www.porcpotlas.hu
Porckorong kopás
Porckorong kopás

Az életkorral a gerincben kialakuló degeneratív, kopásos elváltozások érintik a csigolyák között található porckorongokat is, melyet gyakran porckorong kopásként emlegetünk. Ez a gerinc bármely területén kialakulhat, de leggyakrabban az ágyéki gerincszakaszon okoz panaszt (derékfájás, lumbago).

A gerincoszlopot alkotó csigolyák stabilitását, összeköttetését s emellett azok szabadabb mozgását biztosítják a porckorongok, melyek két fontos részből állnak. A külső rostos gyűrűből (anulus fibrosus) és annak közepén található kocsonyás anyagból (nucleus pulposus). Ez utóbbi biokémiai összetételében inkább az ízületi felszíneket borító üvegporchoz hasonlítható, de annál jóval képlékenyebb, kocsonyásabb. A külső gyűrű rostos porchoz hasonlítható, ennek nagyobb szakítószilárdsága biztosítja a gyűrű összetartását, a kocsonyás belső komponens helybetartását. A porckorongok számos feladatot látnak el, többek közt a gerincet érő nagyobb erőhatások csillapítását végzik nagy hatékonysággal. Az idő előrehaladtával a porckorongok vizet veszítenek, s azok magassága csökken (idős emberek csökkenő testmagassága nagyrészt ezzel magyarázható), és feladatait már nem tudja megfelelő hatékonysággal végezni.

Előfordulás: elsősorban a középidős, idős populációban jelennek meg, bár már a húszévesek között is előfordulhatnak porckorongkopásos panaszok. A nyaki szakaszon előforduló kopások gyakran okoznak nyakba, vállba, karba, kézbe sugárzó fájdalmakat. Az ágyéki porckorongkopás elsősorban deréktáji panaszokat okoz, a farpofákba, alsó végtagba csak ritkábban sugárzik. A köznyelvben e panaszokat lumbagonak, vagy népiesen Hexenschuss-nak nevezzük. Gyakrori nehéz fizikai munkát végzők közt, különösen rossz ergonómiai munkahelyi viszonyok esetén, ill. huzamosabb ülőmunkát végzők között (pl. teherautó-, buszvezetők).

Panaszok: a panaszok igen változatosak lehetnek, előfordul a folyamatos tompa fájdalom, esetleg kisfokú zsibbadás, de ezek nélkül, vagy ezekre rárakódva megjelenhet hirtelen nagyfokú fájdalom, mely általában rossz mozdulatot követően lép fel és gyakran a törzs kiegyenesítése is nehezített. Nehéz minden hajlítással, fordulással járó munka, gyakran jó ideig csak hajlított törzzsel tud csak járni.

Általában a vizsgálat része:

· A gerinc tartásának, nyomásérzékenységének és mozgástartományainak vizsgálata
· Gerinc izomzat feszességének, görcsének felderítése
· Ideggyógyászati vizsgálat, reflexek vizsgálata
· A végtagok izomerejének, érzőfunkciójának felmérése
· Szükség esetén roentgen felvétel, mely általában kisfokú kopásos jeleket mutat, de egyéb betegség kizárására alkalma; szükséges lehet computer tomográfia (CT) és mágneses rezonancia (MRI) vizsgálatra.

Kezelési lehetőségek

A hirtelen kialakult panaszok kezelése elsősorban a megfelelő pozícióban történő pihentetést jelenti, (felpolcolt lábak mellett), és gyógyszeres terápia a fájdalomcsillapítás (nem szteroid gyulladáscsökkentők) és az izmok ellazítása érdekében (izomrelaxánsok); esetlegesen nyugtatók adása is szóba jöhet. Két-három napos pihenést követően fontos a fokozatos visszatérés a mozgáshoz, melynek legmegfelelőbb módja a gyógytornász felügyelete, és irányítása mellett végzett torna. Az esetek legnagyobb részében egy hónapon belül teljes visszatérés várható.

Ha a panaszok gyakran visszatérnek, vagy nem szűnnek meg teljesen fontos a gyógytorna mellett a fizikoterápiás módszerek és a gyógyfürdőkórházi kezelés igénybevétele, szükség esetén fűző használata. Ha a panaszok mögött kimutathatóan valamilyen komolyabb gerincelváltozás áll, ennek ortopéd szakorvosi vizsgálata és esetlegesen műtéti megoldása is szóba jön.
Nem lehet eléggé hangsúlyozni a megelőzést, melybe beletartoznak a megfelelő ergonómiai változtatások a munkahelyen (pl. jó súlyemelési technikák), a pszichoszociális egyensúly, az életmódbeli változtatások és a túlsúly csökkentése.
Kedvencek közé | © 2007 www.porcpotlas.hu - Minden jog fenntartva.